ΔΩΣΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΑΡΕ ΒΟΗΘΕΙΑ

Η λέξη Εθελοντισμός προέρχεται από το ρήμα «εθέλω» που σημαίνει θέλω πολύ. Πιστεύω πως όλοι έχομε μέσα μας έναν εθελοντή σε ύπνωση.
Ο σύγχρονος άνθρωπος κάποια στιγμή της ζωής του αντιλαμβάνεται πως δεν είναι δυνατό να περιμένει τα πάντα από το κράτος, και αποφασίζει να δράσει, να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Έτσι γίνεται εθελοντής.

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Εκδήλωση για τα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή



Την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 19:30 στην Αίθουσα «Μουσών» του Πνευματικού Κέντρου (Κισσάβου 11) ο Δήμος Βριλησσίων και το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών, με αφορμή την συμπλήρωση των 90 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή, σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας την προβολή του ντοκιμαντέρ "Γράμματα χωρίς παραλήπτη" σε σκηνοθεσία του Ηλία Δημητρίου. Πρωτότυπη μουσική τns Ευανθίας Ρεμπούτσικα.

Θα προηγηθεί παρουσίαση του βιβλίου "Το χρονικό των 10 ημερών" της Αγάπης Μολυβιάτη - Βενέζη από την κ. Ειρήνη Σαρίογλου, Δ/ντρια του Ιδρύματος.

Το ντοκιμαντέρ «Γράμματα χωρίς Παραλήπτη»

Το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Γράμματα χωρίς Παραλήπτη» που βασίζεται στο βιβλίο-μαρτυρία της Αγάπης Μολυβιάτη-Βενέζη «Το Χρονικό των Δέκα Ημερών», για την προσπάθεια ενός τούρκου αξιωματικού να σώσει τον αδερφό της Ηλία Βενέζη από τα τάγματα θανάτου το 1922 (Αϊβαλί) θα προβάλει το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.). Το ντοκιμαντέρ «Γράμματα χωρίς Παραλήπτη» είναι το ελεγειακό έπος ενός ήρωα, του Kemalettin. Ενός ήρωα που δε δίστασε να διακινδυνεύσει ζωή και καριέρα-παρά τα τραυματικά προσωπικά βιώματα του, κατά τη διάρκεια του Μικρασιατικού πολέμου, προσπαθώντας να απεγκλωβίσει τον Ηλία Βενέζη, αδερφό της Αγάπης, από την «θανατηφόρα αποστολή». Από τους 3.000 άντρες στο Αϊβαλί, οι οποίοι στρατολογήθηκαν στα τάγματα εργασίας στην ενδοχώρα της Τουρκίας μόνον 24 επέζησαν και επέστρεψαν. Μεταξύ αυτών και ο Ηλίας Βενέζης. Η Αγάπη και ο Kemalettin απέδειξαν περίτρανα ότι οι άνθρωποι μπορούν ακόμα και μέσα στη δίνη του πολέμου -αν θέλουν- να φτιάξουν το δικό τους παράδεισο.

Το βιβλίο «Το χρονικό των 10 ημερών»


[...] Τέτοιες μαρτυρίες αξίζουν πράγματι να ανανεώνονται για να διατηρούνται ζωντανές στη μνήμη και των νέων ανθρώπων. 

Γιατί το μήνυμά τους είναι ότι και μέσα στις πιο τραγικές στιγμές της ιστορίας μπορεί να λάμπουν πράξεις ανθρωπιάς, αγάπης και αλληλεγγύης. 
Η Αγάπη Μολυβιάτη - Βενέζη ήταν ένας σπάνιος άνθρωπος, που είχε πολύ βαθιά συνείδηση του χρέους. Του χρέους προς τον αδελφό της Ηλία Βενέζη, του οποίου προσπάθησε να σώσει τη ζωή μέσα στην καταστροφή του '22, διακινδυνεύοντας τη δική της ζωή. 
Μέσα από τη δίνη αυτού του πολέμου η Αγάπη Μολυβιάτη - Βενέζη γνώρισε έναν εξ ίσου σπάνιο άνθρωπο, τον Kemaletin, που κινδύνευσε κι αυτός σοβαρά στην προσπάθειά του να σώσει τον Ηλία Βενέζη από τα τάγματα θανάτου. [...] 


Μολυβιάτη - Βενέζη, Αγάπη

Η Αγάπη Μολυβιάτη - Βενέζη γεννήθηκε στο Αϊβαλί το 1900 (Κυδωνιές της Μικράς Ασίας) καί πέθανε το 1995 στην Αθήνα. Είναι μια από τις πέντε κόρες του Μιχαήλ και της Βασιλικής Μέλλου-Βενέζη. Αμέσως μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή (Σεπτέμβριος 1922) η οικογένεια Βενέζη καταφεύγει στη Μυτιλήνη. Σύζυγος του Κυδωνιάτη Γεωργίου Μολυβιάτη, η Αγάπη Μολυβιάτη-Βενέζη απέκτησε δυο γιους τον Πέτρο -μετέπειτα υπουργό εξωτερικών και τον Αντώνη. Παράλληλα συνέχισε την λαμπρή πορεία της σαν ποιήτρια και λογοτέχνιδα. Το 1976 εξέδωσε την πρώτη της ποιητική συλλογή "Το πρόσωπο της ζωής" και δυο χρόνια αργότερα το 1978, τα "Σονέτα" για τα οποία απέσπασε εξαιρετικές κριτικές από κορυφαίους ποιητές και λογοτέχνες της εποχής. Το 1981 εξέδωσε "Το χρονικό των δέκα ημερών" το όποιο έλαβε το Α΄ Βραβείο Ειρήνης και Φιλίας Άμπντί Ίπεκτσί και το Α΄ Βραβείο Εστίας Νέας Σμύρνης. Επανεκδόθηκε το 1986.

Η Αντιδήμαρχος Διοίκησης & Παιδείας
Αντωνία Δημητρακοπούλου

Ο Δήμαρχος
Κωνσταντίνος Ιωαννίδης


Δεν υπάρχουν σχόλια: